Fakanál és tortalapát

Tortasuli 3. – Főzött tortakrém

Kaptam olyan tortát (cukrászatit) életem során, amiben hagyományos ízesített vajkrém volt. Hozzá alapnak fűrészporos és ízetlen piskóta. Szerencsére ma már a hagyományos cukrászdai kínálat sokat javult. Szaporodnak a minőséget kínáló vállalkozások is. A legjobbnak mégis azt tartom, amikor egy saját magunk készítette finomsággal lepjük meg a családot. Teljesen kezdőként ehhez két dolog kell. Egy piskóta alap és egy főzött tortakrém. Azután ez az alap már könnyen továbbfejleszthető.

Főzött krém alatt azt értem, hogy egy tejes, pudingos jellegű masszát habos margarinnal (vajjal) lazítunk fel. Ez a legegyszerűbb.

Egy 25 cm-es, 8 tojásból készült piskóta tortához a következő mennyiség kell a hozzávalókból:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag, ízlés szerinti pudingpor (vagy 80 grammnyi kukorica keményítő, mellé az ízesítők)
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin (vaj)

A tejből a pudingporral megfőzzük a masszánkat, majd hagyjuk teljesen (!) kihűlni. A margarint a porcukorral együtt robotgéppel felhabosítjuk. Ezután a hideg pudingunkat a géppel tovább verve összedolgozzuk a margarinnal. Kész.

Értelemszerűen vaníliás íz esetén vanília pudinggal, csokoládés esetén csoki pudinggal dolgozunk, stb.

Torta betöltése

A piskótát három részre vágjuk fel. Először a tetejét kenjük meg a krémünkkel, hogy oda biztosan jusson. Ezután gondolatban megfelezzük a maradék krémet, majd e két fél adagból is elhagyva egy keveset, megkenjük a két alsóbb lapot. Az elhagyott mennyiségű krémmel kenjük be a torta oldalát, miután egymásra helyeztük a krémes piskóta lapokat.

Díszítés ízlés szerint.

A képeken az ananászos grillázs tortához készült az alap és a krém.

100_2920

100_2954

100_2959

100_2965

100_2996Fakanál és tortalapát, 2013. november 7.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Hajnalka Lakatos szerint:

    Hát én nem mondanám, hogy a krémet a habos margarinnal “lazítjuk”. Épp ellenkezőleg, ezzel akarjuk elérni, hogy legyen a krémnek tartása…

  2. Hajnalka Lakatos szerint:

    Persze ettől függetlenül, jó kis recept. :)

  3. Hajdú Gyöngyi szerint:

    Én is így csináltam,mégis kicsapodott! Bár betettem a hütöbe,és mikor kivettem és összekevertem,grizes lett az egész. :(

  4. Zsuzsanna Petrik szerint:

    Még finomabb a krém,ha eleve 8 evőkanál cukorral főzzük meg a pudingot,és utána ,mikor kihűl,csak a margarint keverjük hozzá :)

  5. Györgyi Petrovics szerint:

    Lassan már nem lehet egy normális krémet keverni, annyira kritikán aluli a margarinok minősége, nem veszi fel a pudingot. Én mindig félreteszem a margarin egy részét, hogy ha kicsapódik, azzal helyrehozzam, de újabban már ez se segít.

  6. Csonkáné Vados Mária szerint:

    Ha géppel kevered végig, és kicsit tovább mint kell, ki fog csapódni. Megoldás a kéz keverés, fakanállal. Egyébként az igazi tortakrém nem margarinnal és pudinggal készül szerintem.
    Régi szakácskönyvből: 5 tojást kristály cukorral ( 5-10 evőkanál , ízlés szerint) gőz fölött addig főzünk, habverővel verve, amíg a hideg vízbe csöppentett massza egyben marad.
    Ha kakaósra akarjuk, beletesszük 4-5 evőkalnál kakaóport.
    20 dkg vajat 3 evőkanál porcukorral habosra keverünk, addig míg a cukor már nem szemcsés benne, teljesen eltűnik.
    Amikor a főzött krém kihűl- teljesen! a kettőt összekeverjük, habosra. Egy kanálnyi vajkrémet bele lehet tenni, amíg még langyos, igy könnyebb keverni. A főzött krémet kíhűlésig kevergetni kell.
    Ez nem fog kicsapódni, ha nincs túlkeverve! Ha biztosra akartok menni, a végén nem géppel, hanem kézzel, fakanállal kell keverni.

  7. Lászlóné Szalkai szerint:

    Marcsi teljesen igazad van!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!